Nieuws Over Informatie Gesproken

Open Donderdag 19 oktober met presentatie over data­commonce

12
October
2023

De Open Donderdag netwerkborrel op 19 oktober staat in het teken van datacommons. Danny Lämmerhirt van Waag Futurelab zal, op uitnodiging van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken, de aanwezigen bijpraten over het thema datacommons.

Deze presentatie geeft een introductie tot datacommons. Datacommons worden steeds vaker besproken als een oplossing voor datamonopolies. Maar het kunnen ook collectieve mechanismen zijn voor burgers om een betere samenwerking te realiseren met overheden en bedrijven. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt bekeken hoe overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties beter kunnen samenwerken door middel van het opzetten van datacommons, en tegelijkertijd publieke waarden en de datarechten van verschillende belanghebbenden kunnen waarborgen.

De presentatie wordt in het Engels gegeven. Vragen kunnen worden gesteld (en worden beantwoord) in het Nederlands.

Over Danny Lämmerhirt

Danny Lämmerhirt leidt het Future Internet Lab bij Waag Futurelab. Zijn onderzoek is gericht op democratische experimenten met data en digitale technologieën om maatschappelijke problemen aan te pakken. Danny ontwikkelt methoden om internettechnologieën publiekelijk te ontwerpen, te gebruiken, er beslissingen over te nemen en ze te betwisten. Hij onderzoekt hoe digitale technologieën de dialoog en samenwerking rond kwesties van openbaar belang kunnen vergemakkelijken.

Danny werkte ook als onderzoeksconsultant voor organisaties als het Open Government Partnership, het United Nations Development Program, de Europese Commissie en de World Wide Web Foundation.

Programma 19 oktober 2023

17:00 – 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 – 17:45 uur: Spreker Danny Lämmerhirt van Waag Futurelab

Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Over de Open Donderdagen

De Open Donderdagen zijn netwerkborrels voor iedereen binnen en buiten de overheid die zich bezighoudt met informatiehuishouding voor een open en transparante overheid. Het versterken van het netwerk en uitwisselen van ideeën staat centraal. De Regeringscommissaris Informatiehuishouding is samen met het Nationaal Archief gestart met de Open Donderdagen die elke even week plaatsvindt op donderdag van 17:00-18:30 uur. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Zie ook:

Lees ook onze andere nieuws-items:

Reactieformulier maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken
Dank voor uw reactie. Uw bericht is succesvol verzonden.
Reset
Oops! Iets ging niet goed. Probeert u het nogmaals aub.